TERAPIE COMPORTAMENTALĂ

Terapia comportamentală aplicată (ABA) este o știință a comportamentului uman care constă în aplicarea principiilor învățării pentru a destructura comportamentele dezadaptative și a crea altele adaptative. Analiza funcțională a unui comportament constă în observarea relațiilor dintre acel comportament și mediu și identificarea variabilelor responsabile de modificarea comportamentului. Principiile analizei aplicate a comportamentului constau în studierea relației dintre antecedent , comportament și consecință.

Terapia comportamentală are la bază principiul întăririi care constă în creșterea frecventei unui răspuns , când acel răspuns este urmat de o anumită consecință. (Kazdin , 1994)

Recompensa este un eveniment pozitiv prezentat imediat după un comportament așteptat. Ea trebuie oferită imediat, contingent, adecvat și atent dozată pentru a fi evitată sațietatea sau deprivarea.

ABA ESTE O TERAPIE CARE POATE AJUTA ATÂT COPIII CU AUTISM, CÂT ȘI COPIII CU TULBURĂRI GENETICE, ÎNTÂRZIERI DE DEZVOLTARE, ADHD SAU TULBURĂRI DE COMPORTAMENT, DEFICIENȚE MENTALE ȘI PENTRU IMBUNATATIREA RELAȚIILOR INTRAFAMILIALE ȘI ȘCOLARE.

EFECTE ABA ASUPRA BENEFICIARILOR:

– Creste frecventa apariției comportamentelor dezirabile
– Reduce sau stopează comportamentele dezadaptative
– Reduce deficitele de limbaj, motrice, ale proceselor cognitive, de interacțiune socială prin învățarea sistematică a unor abilitați noi, creează noi comportamente necesare adaptării la mediu, ajută și menține generalizarea, modifică mediul de învățare pentru că achizițiile să fie făcute într-un ritm rapid și optim.
– Obiectivele sunt clar formulate, împărțite în sarcini mici, astfel încât evoluția copilului poate fi cuantificată permanent și sarcinile de lucru adaptate nevoilor copilului.